V počtu nahlášených úrazů během zimní dovolené vedou alpské země, nejdražší je léčba v exotických destinacích

Úraz při zimní dovolené v zahraničí, to už zdaleka nemusí znamenat jen následek kolize na alpské sjezdovce. Stejně tak si můžete vykloubit rameno třeba při jízdě na slonu v některé z asijských zemí. V počtu zásahů asistenční služby na pomoc českým turistům sice alpské země stále vedou, v exotických destinacích, kam se v zimě jezdí za teplem, ale vyjde každý úraz mnohem dráž. Vyplývá to z údajů pojišťovny GENERALI za uplynulou zimní sezónu.

Nezbytnost cestovního pojištění potvrzuje současná situace v Nepálu, které postihlo silné zemětřesení. „Naše asistenční služba vývoj situace v Nepálu po ničivém zemětřesení pečlivě monitoruje. Zatím se nám neohlásil žádný náš klient, či jeho blízcí, s informací, že se nachází v postižené oblasti. Pokud by se tak stalo, jsme připraveni učinit všechny nezbytné kroky k zajištění jejich návratu klientů zpět do vlasti bez ohledu na to, zda utrpěli nějakou újmu,“ říká tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Nejrizikovější jsou Rakousko a Itálie

V právě skončené zimní sezóně zaznamenala pojišťovna Generali oproti zimě 2013/2014 mírný pokles počtu nahlášených případů. „Bylo jich 588, zatímco v předcházející sezóně celkem 636,“ upřesňuje její mluvčí Jiří Cívka.

Ze statistik GENERALI vyplývá, že mezi alpskými zeměmi byly uplynulou zimu pro Čechy nejrizikovější Rakousko a Itálie se 103 a 100 zásahy asistenční služby. Následují Francie a Švýcarsko s 34 a 11 asistencemi.

V sezóně 2013/2014 to bylo 139 zásahů v Rakousku, 97 v Itálii, 38 ve Francii a 12 ve Švýcarsku.

V Thajsku pomáhala v zimní sezóně 2014/2015 asistenční služba českým turistům 31x, v Indonésii 16x, v Mexiku 13x a ve Spojených arabských emirátech 10x. Předchozí zimu bylo zásahů v Thajsku 38, v Indonésii 9, v Emirátech 8 a v Mexiku 6.

Samostatnou kategorii představuje Egypt, který je spíše středomořskou destinací než exotickou zemí. V sezóně 2013/1014 zde došlo k 25 případům, v letošní zimní sezoně už k 35. „Nabízí se jedno vysvětlení – situace v zemi se uklidnila a turisté se do ní vracejí,“ komentuje statistická data Jiří Cívka.

Úraz bez pojištění? Finanční katastrofa

Průměrné náklady na hospitalizaci po úrazu činí v alpských zemích 34 000 korun, na návrat turistů do České republiky – tedy repatriaci – 40 000 Kč.

Průměr je ovšem ošidná veličina. Michal Egert ze společnosti Europ Assistance ví i o případech, které jej vysoce převyšují. „V lednu v Rakousku klient upadl na lyžích a poranil si koleno. Sanitkou byl převezen do zdravotnického zařízení, kde lékaři konstatovali nutnost okamžité operace. Celkem se náklady na operaci vyšplhaly na více než 200 tisíc korun,“ uvádí Egert.

Přivodit si úraz v Thajsku, Indonésii nebo dalších exotických zemích, to už vyjde i v průměru na 150 000 korun za pobyt v nemocnici. Také repatriace je vzhledem ke vzdálenosti těchto destinací mnohem dražší. Průměrně stojí 70 000 Kč. Navíc i zde jsou v některých případech náklady mnohem vyšší.

Nejvyšší náklady si vyžádalo léčení úrazu české turistky, k němuž došlo letos v lednu v Indonésii na Bali. „Klientka uklouzla na schodech a zlomila si ruku. Na RTG zjistili, že se jedná o dislokovanou zlomeninu a převezli ji lodí z ostrova Lombok do nemocnice v hlavním městě Denpasar, kde proběhla operace,“ popisuje Michal Egert. „Nebyla sice nutná repatriace zpět do ČR, ale celkové náklady se i tak vyšplhaly na 237 tisíc korun,“ dodává.

Mluvčí GENERALI Jiří Cívka přitom upozorňuje, že do statistik jsou zahrnuty jen případy, kdy náklady hradila pojišťovna. „Pokud někdo z turistů neměl před cestou uzavřenou a také správně nastavenou pojistku, je možné, že podobné nebo i podstatně vyšší částky musel uhradit z vlastní kapsy,“ podotýká Cívka s tím, že pomoc asistenční služby je i v exotických zemích zároveň zárukou kvalitních služeb za transparentní ceny.

Kolik stojí zlomenina, kolik úžeh

Na základě dlouhodobých statistik Europ Assistance je možné vytvořit i odhad průměrných nákladů na ambulantní ošetření.

Nejdražší položkou je zlomená noha. Ošetření přijde v průměru na 300 EUR. Nejlevněji naopak „pořídíte“ úpal a úžeh s průměrnou cenou 100 EUR za ošetření. Další cenové údaje jsou uvedeny v připojené tabulce.

Jedná se ale vždy o případ ambulantního vyšetření, kdy má klient svým způsobem štěstí v neštěstí a jedná se o nekomplikovaný úraz, po jehož ošetření je tentýž den propuštěn ze zdravotnického zařízení,“ zdůrazňuje lékařka Europ Assistance MUDr. Jana Ježková.

Kromě úrazů hrozí záněty, infekce a další komplikace

Především v exotických zemích představují úrazy jen zhruba polovinu (54 %) všech zdravotních komplikací, které cestovatelům hrozí. Značná část úrazů je spojena s jízdou na skútru či motocyklu, které jsou v těchto destinacích běžnými dopravními prostředky.

Zbytek připadá na záněty horních i dolních dýchacích cest a infekce gastrointestinálního traktu. „Jde o průjmová onemocnění, žaludeční obtíže a podobné nepříjemné příhody,“ překládá pro laiky medicínskou terminologii Ježková. S těmito obtížemi se ve větší či menší míře setkávají téměř všichni cestovatelé, mnohdy je stav vážnější a vyžaduje hospitalizaci, která je v takových případech ještě podstatně nákladnější. Průměrně přijde na 200 000 korun.

Dále se v těchto zemích samozřejmě setkáváme s exotičtějšími chorobami, jako je malárie, horečka Dengue, ale i riziko onemocnění vzteklinou je zde vysoké. V případě, že klienta poraní zvíře, je nezbytně nutné co nejdříve vyhledat lékaře a zvážit riziko přenosu vztekliny, tak aby případná vakcinace byla započata co nejdříve, protože jen tak se dá účinně zabránit vzniku onemocnění, které není jinak léčitelné“, upozorňuje lékařka Jana Ježková.

Struktura rizik hrozících v alpských zemích se od „exotiky“ výrazně liší. Na úrazy (nejčastěji vykloubená kolena, zápěstí a ramena) připadá 80 % asistenčních zásahů, s velkým odstupem následují záněty horních cest dýchacích (necelých 10 %).

Průměrné ceny ambulantních ošetření

Druh

Zlomená noha
300 EUR

Zlomená ruka
285 EUR

Vymknutý kotník
202 EUR

Vykloubené rameno
240 EUR

GIT potíže
135 EUR

Úpal / úžeh
100 EUR

Poznámka pro EDITORY

Pojišťovna Generali patří s tržním podílem 7,2 % (k 31. 12. 2014 dle metodiky ČAP) mezi největší české pojišťovny. Kromě individuálního pojištění nabízí pojistná řešení pro malé, střední a velké firmy v oblasti podnikatelských, průmyslových, technických a zemědělských rizik.

Pojišťovna Generali je součástí skupiny Generali, jednoho z největších světových pojistitelů s předepsaným pojistným přesahujícím 70 miliard eur (v roce 2014). Se 78 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá skupina Generali vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding.