Pojistných podvodů loni neubylo, přes polovinu smyšlených škod bylo nahlášeno v Praze

Pojistné podvody za více než 50 milionů korun odhalili v roce 2015 detektivové pojišťovny Generali. Více než polovina z této sumy, téměř 29 milionů korun připadá na hlavní město Prahu. Žádný případ naopak nebyl zjištěn ve Zlínském kraji. „Celková výše škod zůstala zhruba na úrovni roku 2014, roste ale počet podvodů v pojištění odpovědnosti podnikatelů, zatímco dříve byly tradičním ‚lídrem‘ podvody v pojištění motorových vozidel,“ komentuje statistiku mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Počet takových „podnikatelských podvodů“ měl předloni pětiprocentní podíl na celkových číslech. Loni už to bylo 17 procent. Jejich objem vzrostl meziročně z 30 na téměř 45 procent.

Mezi dlouhodobé trendy patří častější podvody v menším objemu. „Spouštěčem bývá zpravidla reálná škoda, kterou se pachatelé snaží uměle navýšit tak, aby se obohatili,“ připomíná Jiří Cívka. Podle něj se také nově sledují podvody podle takzvaných kauz. Jedna kauza může zahrnovat více jednotlivých případů.

„V roce 2015 jsme takových kauz zaznamenali 50, jednotlivých případů bylo 84,“ upřesňuje Cívka.

Podíly podvodných skutků v jednotlivých regionech se meziročně víceméně nezměnily. Nelichotivé statistice nadále vévodí Praha. Velká koncentrace obyvatel a s ní související anonymita hlavního města páchání podvodů nahrává. Dalším frekventovaným regionem je Moravskoslezský kraj, zatímco Ústecký kraj přenechal svou třetí pozici kraji Královéhradeckému.

Pokus o pojistný podvod je obecně vnímán jako méně společensky nebezpečné jednání než například zpronevěra. Pachatelé pojistných podvodů si však často neuvědomují, že se jedná o trestný čin s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let.

Muž nahlásil poranění krční páteře, ke kterému mělo dojít při pádu na kolečkových bruslích. V průběhu šetření pojistné události však vyšlo najevo, že dotyčný v době léčení úrazu aktivně sportoval. Již po třech hodinách po ošetření lékařem posiloval a neměl nijak fixovaný krk, jak bylo lékařem předepsáno.

Jiný muž údajně svou neopatrností vrazil do ženy, které měl v důsledku nárazu vypadnout z ruky značkový notebook, který se měl poškodit. „Během šetření se však ukázalo, že doklady o koupi a provedení opravy byly padělané,“ upřesňuje Jiří Cívka. Oba aktéři vymyšlenou pojistnou událost zároveň uplatnili i u dalších pojistitelů. V čestném prohlášení navíc uvedli, že mezi nimi neexistuje žádný vztah, přitom spolu žili jako druh a družka ve společné domácnosti.

Pojistné podvody 2015 - Rozpad podle typu pojištění

Odvětví